Skiathos Palace Hotel Resort - Μοναδική Διαμονή με θέα 5 αστέρων...

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Αποκατάσταση της πηγής στον Προφήτη Ηλία της Σκιάθου


Μνημείο με ιστορία
Με πρωτοβουλία και δαπάνη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» αναστηλώθηκε η πιο ιστορική πηγή της Σκιάθου, η πηγή του Προφήτη Ηλία.
Η πηγή κατασκευάστηκε το 1904 όπως αναγράφεται στην μαρμάρινη πλάκα και υπήρξε σημείο αναφοράς και συνάντησης των Σκιαθιτών για πολλές δεκαετίες. Το εγχάρακτο τετράστιχο της μαρμάρινης πλάκας της πηγής «εδώ είν’ ευτυχία, εδώ ειν’ η χαρά, εις τα νερά τα κρύα, στα χόρτα τα χλωρά» γνωστό σε όλους τους Σκιαθίτες, τράβηξε την προσοχή και του μεγάλου Νομπελίστα Γιώργου Σεφέρη κατά την επίσκεψή του στη Σκιάθο 1930, αφού το αναφέρει στις «Μέρες Α’» εκδόσεις ‘Ικαρος 2003.

Αγαπημένο τοπόσημο υπήρξε και για τον Γάλλο ελληνιστή Octave Merlier, ο οποίος είναι γνωστός για την μεγάλη του συμβολή στις παπαδιαμαντικές σπουδές, μέσα από την έρευνα του και το εκδοτικό του έργο. Από το φωτογραφικό αρχείο του Octave Merlier σώζεται φωτογραφία με την πηγή του Προφήτη Ηλία του 1928, και συμπεριλαμβάνεται στην έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών «Παπαδιαμάντης και Σκιάθος-φωτογραφίες από το αρχείο Merlier».
Οι διαστάσεις και ο μαρμάρινος διάκοσμος της πηγής την χαρακτηρίζουν ως μοναδική, η χρήση του μαρμάρου απευθύνεται στην αιωνιότητα, ωστόσο η πηγή δεν είχε την ίδια τύχη. Στα μέσα της δεκαετίας του ΄50 η δημοτική αρχή κατεδάφισε την πηγή με στόχο την αναζήτηση μεγαλύτερης ποσότητας νερού για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων. Για περισσότερα από πενήντα χρόνια τα μαρμάρινα σπαράγματα τμήματα της πηγής, ‘κείτονταν’ σε ένα σωρό κατάντι του δρόμου, περίπου στο σημείο που βρισκόταν πηγή.
Ακολουθώντας τους σκοπούς του Συλλόγου όπως ορίζονται στο καταστατικό του, όπου εκτός των άλλων είναι η ενεργός παρουσία και η κατά το δυνατό συμβολή του Συλλόγου στη διάσωση, διατήρηση και ενδυνάμωση των παραδοσιακών πολιτισμικών και αισθητικών αξιών του νησιού, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μετά από σχετική απόφαση ζήτησαν και έλαβαν την άδεια αναστήλωσης της πηγής από τον Δήμο.
Τις εργασίες ανέθεσε ο Σύλλογος στον αξιόλογο γλύπτη του νησιού, Σταύρο Τσιμπλιαράκη. Στο σημείο αυτό ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σκιάθος» υπογραμμίζει την συνδρομή των «Γιώργου Κ. Διολέττα και Δημήτρη Λειβαδιά για την προσφορά υλικών και το Δήμο Σκιάθου για τη διάθεση των εργατών της τεχνικής υπηρεσίας για δύο μέρες».
Στόχος του Συλλόγου είναι να συνεχίσει το αναστηλωτικό έργο των πηγών του νησιού μας, ενός ιδιαίτερου κομματιού της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, «το οποίο οφείλουμε να προστατέψουμε και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές» επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του Συλλόγου.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου