Skiathos Palace Hotel Resort - Μοναδική Διαμονή με θέα 5 αστέρων...

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Athinorama: Εξόρμηση στο καταπράσινο νησί της Σκιάθου

Το καταπράσινο νησί των Σποράδων, η σκιά του Άθω, η Σκιάθος, φιλοξενεί μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της χώρας και αποτελεί διαχρονικό προορισμό για κοσμικές διακοπές με ζωντανό beachlife και νυχτερινή ζωή.
Παρά το μεγάλο της μέγεθος, διαθέτει μόνο έναν οικισμό, την πόλη της Σκιάθου. Εκεί βρίσκεται και το κεντρικό λιμάνι της, ενώ λίγα χιλιόμετρα μακριά είναι και το διεθνές αεροδρόμιο. Στον μεγάλο κεντρικό πεζόδρομο της οδού Παπαδιαμάντη χτυπά η καρδιά της πόλης την ημέρα, καθώς δεξιά κι αριστερά του θα συναντήσετε δεκάδες καταστήματα με σουβενίρ, δώρα, εμπορικά, μικρές ταβέρνες, καφετέριες, αλλά και το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που έχει μετατραπεί σε μουσείο.
Tο Skiathos Palace Hotel δεσπόζει πανω απο τις παραλίες των Κουκουναριών και Μάραθα
Στα στενά σοκάκια της καινούργιας πόλης, υπάρχουν ακόμη όμορφα αναπαλαιωμένα πέτρινα σπίτια με μικρές αυλές, ενώ πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια βρίσκονται εδώ και τα προτιμούν οι νέοι αλλά και όσοι θέλουν να είναι κοντά στα στέκια της νυχτερινής διασκέδασης. Το δυνατό κομμάτι του οικισμού είναι η παλιά πόλη, στο δυτικό άκρο και πάνω από το παλιό λιμάνι, με τα στενά καλντερίμια που ενώνουν τους μαχαλάδες και τα παραδοσιακά διώροφα σπίτια που στα σκαλοπάτια τους κάθονται γραφικές φιγούρες ηλικιωμένων ντόπιων. Ωραίο σημείο για βόλτα το παλιό λιμάνι με το Μπούρτζι. Από εδώ αναχωρούν συνεχώς μικρά σκάφη για το γύρο του νησιού και σταματούν για βουτιές στις παραλίες, ειδικά του Βορρά, αλλά και εκείνα που κάνουν τις ημερήσιες εκδρομές για Σκόπελο και Αλόννησο.
Η παραλία της Αγίας Ελένης ακόμη μια πανέμορφη παραλία με χρυσή αμμο και καταγάλανα νερά
Κατά μήκος παλιού και νέου λιμανιού λειτουργούν πολλές ταβέρνες, μπαράκια και καφετέριες, ενώ τα clubs του νησιού βρίσκονται στην άκρη του νέου λιμανιού. Από την πόλη, που βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού, ξενικά η κύρια ακτογραμμή που φτάνει μέχρι τα νοτιοδυτικά, με τις πιο δημοφιλείς παραλίες, ενώ είναι γεμάτη από τουριστικές εγκαταστάσεις, όπως ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες και λιγοστές κατοικίες. Όσοι θέλουν να εξερευνήσουν την άγρια φύση του νησιού έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν τις 25 πεζοπορικές διαδρομές, συνολικού μήκους 197 χλμ. Πρόκειται για καθαρισμένα μονοπάτια, με επαρκή σήμανση και διάφορους βαθμούς δυσκολίας.

Τι να δείτε
Σπίτι Αλ. Παπαδιαμάντη
Το δίπατο νησιώτικο σπίτι όπου μεγάλωσε και πέθανε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης έχει σήμερα μετατραπεί σε μουσείο. Βρίσκεται στον πεζόδρομο της οδού Παπαδιαμάντη, στην πόλη. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν προσωπικά αντικείμενα του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη καθώς και κάποια χειρόγραφά του.
Κάστρο
Τα απομεινάρια του πρώτου οικισμού του νησιού βρίσκονται στο βορειότερο σημείο της Σκιάθου. Σήμερα σώζονται κάποιες εκκλησίες, ένα τμήμα του τείχους με την πύλη και ερείπια από κτίσματα, ενώ γίνονται προσπάθειες αναστύλωσης κάποιων σπιτιών αλλά και εκκλησιών.
Μπούρτζι
Μια μικρή πευκόφυτη χερσόνησος, που έχει μετατραπεί σε τόπο αναψυχής και ψυχαγωγίας. Εδώ λειτουργεί ένα δημοτικό καφενείο, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από το παλιό φρούριο σώζονται μόνο μικρά τμήματα των τειχών.
Εκκλησία των Τριών Ιεραρχών
Μητρόπολη του νησιού για περισσότερα από 150 χρόνια, με ιερείς όπως ο Αδαμάντιος, πατέρας του Παπαδιαμάντη και άλλοι που καθοδηγούνταν πάντοτε από τον Γεώργιο Ρήγα, φιλόλογο και συγγραφέα του νησιού. Είναι βασιλική τρίκλιτη, χτισμένη το 1846, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και φιλοξενεί ιερά κειμήλια και την εικόνα της Παναγιάς της Κουνίστρας που βρέθηκε το 1650 και είναι η προστάτιδα του νησιού.
Οι παραλίες
Η Σκιάθος διαθέτει πολλές παραλίες, αρκετές από τις οποίες έχουν πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα. Μικρές βάρκες ενοικιάζονται από τα διάφορα μικρά λιμανάκια, ενώ μεγαλύτερα εκδρομικά σκάφη πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές με στάσεις στις πιο γνωστές και εντυπωσιακές ακτές. Ξεκινώντας από νοτιοδυτικά με κατεύθυνση προς την πόλη, συναντάμε την παραλία της Αγίας Ελένης, που έχει ίσως και το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα του νησιού, ενώ ακολουθεί η Μεγάλη Μπανάνα ( μεγάλη αμμουδιά ), την οποία αγαπούν ιδιαίτερα οι νέοι, αφού τα beach bars της φροντίζουν να κρατούν το κέφι ψηλά ακόμα και μετά τη δύση του ήλιου, ενώ στη μικρή Μπανάνα καταφεύγουν οι γυμνιστές. Πιο κάτω, στα Αμπελάκια, η ατμόσφαιρα είναι πιο χαλαρή και πριβέ.
Ακολουθούν οι Κουκουναριές, που είναι σαφώς η πιο διάσημη παραλία του νησιού, με το όμορφο πευκοδάσος που την περιβάλλει να φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Έχει χρυσή άμμο και είναι οργανωμένη, με πολλές καντίνες και ξαπλώστρες. Δίπλα ακριβώς η μικρή παραλία, τα Μάραθα ( μια λεπτή λωρίδα χρυσής άμμου ), είναι ιδανική για όσους αναζητούν ηρεμία. Προχωρώντας υπάρχουν οι αμμουδερές οργανωμένες παραλίες Τρούλος, Πλατανιάς και Αγία Παρασκευή και ο εναλλακτικός και ήσυχος Κολιός. Ο Βρωμόλιμνος εξακολουθεί να είναι στα must του νησιού, ενώ πιο οικογενειακές είναι οι παραλίες που βρίσκονται κοντά στην πόλη, η Καναπίτσα, το Σκλιθρί, ο Βασιλιάς και η Μεγάλη Άμμος. Η άλλη πιο διάσημη παραλία στα βόρεια του νησιού, προσβάσιμη όμως μόνο από τη θάλασσα, είναι τα Λαλάρια, με το χαρακτηριστικό βράχο βουτηγμένο στα τιρκουάζ νερά με τα λευκά βότσαλα. Άλλες παραλίες που πρέπει να επισκεφτείτε με βάρκα είναι ο κόλπος του Ξάνεμου, η Μαύρη και η Γαλάζια Σπηλιά, η μικρή παραλία κάτω από το Κάστρο, ο Μικρός και ο Μεγάλος Ασέλινος, το Μανδράκι με τον μεγάλο αμμόλοφο και ο μικρός κολπίσκος της Κρυφής Άμμου. Οι περισσότερες διαθέτουν κάποια μικρή καντίνα.
ΠΗΓΗ: athinorama.gr/travel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου