Skiathos Palace Hotel Resort - Μοναδική Διαμονή με θέα 5 αστέρων...

Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Ενάλιες έρευνες στην Σκιάθο


Ενάλιες έρευνες στην Σκιάθο Ενδιαφέροντα αρχαιολογικά δεδομένα αναμένεται να προκύψουν μέσω της συνέχισης των ενάλιων αρχαιολογικών ερευνών που ξεκίνησαν πέρυσι στην Σκιάθο, φέρνοντας στο φως σημαντικά ευρήματα.
Το χρονοδιάγραμμα του νέου κύκλου ενάλιων ερευνών τοποθετείται σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εντός του Ιουνίου, με την συμμετοχή επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό
. Οι υποβρύχιες αυτοψίες θα πραγματοποιηθούν υπό την διεύθυνση της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.
Στις χερσαίες ερευνητικές αυτοψίες συμμετέχουν, σύμφωνα με το πρόγραμμα συνεργασίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, οι συναρμόδιες Εφορείες ΙΓ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με επιστημονικό συνεργάτη τον Αλκιβιάδη Γκινάλη, ο οποίος είναι επικεφαλής της αντίστοιχης ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Την ομάδα της Οξφόρδης απαρτίζουν, σημειωτέον, αρχαιολόγοι από την Ισπανία και την Αγγλία.
 Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του νέου κύκλου ερευνών, οι συμμετέχοντες θα καταδυθούν σε διάφορα σημεία, με στόχο να συμπληρώσουν με νέα στοιχεία την αρχαιολογική γνώση, έχοντας ως επίκεντρο τον ενάλιο πλούτο του νησιού. Την δράση των ερευνητικών ομάδων συνδράμουν, σημειωτέον, μέλη της τοπικής κοινωνίας, ενώ η εταιρία Dolphin of Skiathos του Αλέκου Ευσταθίου, θα καλύψει, ειδικότερα, την διαμονή των αρχαιολόγων για έναν περίπου μήνα.
Μεταξύ των υποστηρικτών της παραπάνω προσπάθειας συγκαταλέγεται η Αναστασία Φιλαρέτου, η οποία συνδράμει το ερευνητικό έργο ως Τοπογράφος Μηχανικός και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σκιάθου, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «είναι πολύ σημαντικό το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα, διότι τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως, μπορούν να αποτελέσουν εκθέματα του Μουσείου, το οποίο πρέπει να δημιουργηθεί στην Σκιάθο».
Όπως έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει η ίδια, στην διάρκεια συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου «είναι απαραίτητη η δημιουργία Αρχαιολογικού Μουσείου, το οποίο θα αποτυπώνει την πορεία της Σκιάθου μέσα στους αιώνες, από τα προϊστορικά, έως τα ύστερα βυζαντινά χρόνια, προς όφελος των ντόπιων και των επισκεπτών». Η κ. Φιλαρέτου τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό οι τουρίστες που επισκέπτονται το νησί να γνωρίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό του, πέρα από τον ήλιο και την θάλασσα, καθιστώντας παράλληλα σαφές ότι «οι αρχαιότητες που έχουν αποκαλυφθεί στο νησί, θέτουν τις βάσεις για την δημιουργία Μουσείου».
                                                        Σημαντικά ευρήματα
Στο μεταξύ, εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα έφεραν στο φως οι διερευνητικές υποβρύχιες αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι στην Σκιάθο, από το καταδυτικό κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, στην διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν μάλιστα μεγάλα τμήματα του αρχαίου λιμανιού. Στο παλιό λιμάνι της Σκιάθου, συγκεκριμένα, η θέση του οποίου συμπίπτει με αυτή του αρχαίου λιμένα, εντοπίστηκε αρχαίος κυματοθραύστης, πάνω στον οποίο σώζεται τμήμα μώλου βυζαντινών χρόνων. Το παραπάνω εύρημα, σε συνάρτηση με τις ενάλιες αρχαιότητες που εντοπίστηκαν στην διάρκεια των υποβρύχιων αυτοψιών, αποτελούν αδιάσειστα τεκμήρια της μακραίωνης διαδρομής της Σκιάθου.
 Στην διάρκεια των διερευνητικών υποβρύχιων αυτοψιών εντοπίστηκαν, αναλυτικότερα, μεγάλος αριθμός κεραμικών οστράκων, κυρίως δε διάσπαρτα τμήματα αμφορέων, τόσο στην θαλάσσια περιοχή περιμετρικά του Ενετικού Φρουρίου «Μπούρτζι» όσο και στην λιμενολεκάνη του παλιού λιμανιού του νησιού. Τα σημαντικότερα ευρήματα προέρχονται από τον θαλάσσιο χώρο της λιμενολεκάνης του παλιού λιμανιού. Συγκεκριμένα, ανελκύστηκαν δύο ακέραιοι λύχνοι (λυχνάρια) του 4ου και 6ου αιώνα μΧ, μαρμάρινο τμήμα που φέρει ταινία και άκανθα υστερορωμαϊκών χρόνων και δύο ακέραια αγγεία που χρονολογούνται στους ύστερους κλασικούς χρόνους.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
           


Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου