Skiathos Palace Hotel Resort - Μοναδική Διαμονή με θέα 5 αστέρων...

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2016

Κάθε μέρα, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες συμμετέχουν στην ανακύκλωση συσκευασιών και χρησιμοποιούν τους μπλε κάδους που πλέον συναντάμε σχεδόν σε κάθε γωνιά της γειτονιάς μας.

Κάθε μέρα, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες  συμμετέχουν στην ανακύκλωση συσκευασιών και χρησιμοποιούν τους μπλε κάδους που πλέον συναντάμε σχεδόν σε κάθε γωνιά της γειτονιάς μας. Αυτή η  λογική και οργάνωση στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων ξεκίνησε από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) που αποτέλεσε πρωτοβουλία ελληνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στην παραγωγή συσκευασιών και την εμπορία συσκευασμένων προϊόντων, με στόχο να ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά στη νομική τους υποχρέωση για την διαχείριση των πόρων τους και την ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας των προϊόντων τους, στο πλαίσιο των εθνικών και κοινοτικών στόχων. Η ΕΕΑΑ δεν έχει κερδοσκοπική λειτουργία, λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και προς την επίτευξη δημόσιου σκοπού και ως εκ τούτου η μετοχή της δεν διανέμει μέρισμα στους μετόχους. Το 35% των μετοχών της το κατέχει η ΚΕΔΕ, η οποία συμμετέχει με τρία (3) στα εννέα (9) Μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΑΑ.



Στη Σκιάθο η ανακύκλωση βαδίζει με γοργούς ρυθμούς ενώ δια στόματος του Δημάρχου το έργο βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και δείχνει ικανοποιημένος από την ανταπόκριση των κατοίκων. Παρ΄ όλα αυτά χρειάζονται και άλλα βήματα ευαισθητοποίησης των πολιτών από τη νεανική ηλικία έως και τους γηραιότερους αφού έχει παρατηρηθεί πως πολλοί κάδοι ανακύκλωσης δέχονται και διάφορα άλλα οικιακά απορρίμματα που δυσχεραίνουν τη δουλειά περισυλλογής από την ανάδοχο εταιρεία. Για τους παραπάνω λόγους ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Γιαννίτσης προετοιμάζει διαφημιστική καμπάνια ενημέρωσης των κατοίκων της περιοχής με φυλλάδια, ραδιοφωνικό σποτ και ενημέρωση από μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

 Το έργο της ΕΕΑΑ
Η ΕΕΑΑ ανταποκρινόμενη στις διατάξεις του νόμου 2939/01, έχει αναπτύξει και υλοποιεί στην Ελλάδα το Σύστημα Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης – ANAKYΚΛΩΣΗ (ΣΣΕΔ- ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ), βάσει εξαετών Επιχειρησιακών  Σχεδίων που εγκρίνονται από τις αρμόδιες αρχές.  Είναι εκείνη που βρίσκεται, τα τελευταία  χρόνια, πίσω από τη δυναμική ανάπτυξη των μπλε κάδων ανακύκλωσης και  των μπλε κωδώνων στην χώρα μας. Την επιτυχία των προσπαθειών της αποδεικνύουν τα σημαντικά αποτελέσματά της. Σύμφωνα με αυτά σχεδόν 500 χιλιάδες τόνοι υλικών συσκευασίας και χαρτιού εντύπων οδηγούνται προς ανακύκλωση κάθε χρόνο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στους εθνικούς στόχους για την ανακύκλωση που έχουν τεθεί από την ΕΕ. Τα έργα ανακύκλωσης της ΕΕΑΑ,  σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, εξυπηρετούν πλέον το 96% του πληθυσμού της χώρας, καλύπτοντας τόσο την ηπειρωτική Ελλάδα όσο και τις νησιωτικές περιοχές.
Ο Μπλε Κώδωνας
Σημαντική πρόοδος έχει καταγραφεί και στην ανάπτυξη του Μπλε Κώδωνα, που αφορά αποκλειστικά στην ανακύκλωση γυάλινης συσκευασίας με την εξυπηρέτηση κυρίως σημείων και περιοχών με επαγγελματικές δραστηριότητες όπου καταναλώνονται προϊόντα σε γυάλινη συσκευασία. Συγκεκριμένα, σήμερα πάνω από 5.000 κώδωνες είναι τοποθετημένοι στο δημόσιο χώρο, σε συνεργασία με 210 δήμους, εξυπηρετώντας περίπου 16.000 επιχειρήσεις  ενώ 1.710 κώδωνες βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους επιχειρήσεων (του κλάδου εστίασης-διασκέδασης).
 Από τους  Μπλε Κάδους στην παραγωγή νέου προϊόντος
Τα υλικά που συγκεντρώνονται στους Μπλε Κάδους συλλέγονται από οχήματα που η ΕΕΑΑ έχει παραχωρήσει στους Δήμους και μεταφέρονται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών .
Εκεί πραγματοποιείται διαχωρισμός (χαρτί χαρτόνι συσκευασίας, χάρτινες συσκευασίες υγρών, χαρτί εντύπων, πλαστικές συσκευασίες, πλαστικό φιλμ, άλλα πλαστικά, γυάλινα μπουκάλια και δοχεία, συσκευασίες από αλουμίνιο και λευκοσίδηρο) και στη συνέχεια προωθούνται στις αντίστοιχες βιομηχανίες που τα αξιοποιούν για την παραγωγή νέων προϊόντων.
Η κινητοποίηση των πολιτών της χώρας τόσο να ανακυκλώσουν όσο και να προσπαθήσουν με όποιο τρόπο γνωρίζουν να προστατέψουν το περιβάλλον δεν αποτελεί μόνο ευχάριστο νέο, αλλά αποδεικνύει κυρίως την αποδοχή και υιοθέτηση σύγχρονων αξιών και πρακτικών που στοχεύουν στη βελτίωση του επιπέδου διαβίωσης.

Ταυτόχρονα, ως αναπόσπαστο πλέον κομμάτι της ελληνικής καθημερινότητας, οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης αποτελούν την έμπρακτη απόδειξη ότι οι Έλληνες είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν  πρωτοβουλίες  και  μεθόδους, οι οποίες είναι εύκολες και ταυτόχρονα αποτελεσματικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου