Skiathos Palace Hotel Resort - Μοναδική Διαμονή με θέα 5 αστέρων...

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

H συμβολή του Μικρασιάτικου Ελληνισμού στην Επανάσταση του 1821 - Διοργάνωση Ενωση Μικρασιατών Σκιάθου

Ο Ιστορικός κ. Νίκος Βικέτος στη Σκιάθο στις 22 Μαρτίου καλεσμένος της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου
Η ιστοριογραφία της Επανάστασης του ’21 σχεδόν αγνοεί τη συμμετοχή των Μικρασιατών στον Αγώνα του Γένους. Αλλά η Ελληνική Επανάσταση δεν ήταν τοπικό ιστορικό γεγονός –πελοποννησιακό, ρουμελιώτικο ή νησιώτικο. Ήταν ξεσηκωμός πανελλήνιος, στον οποίο μετείχαν όλοι οι Έλληνες, προσφέροντας ό,τι μπορούσε ο καθένας, ο κάθε τόπος, ο κάθε Ρωμιός της υπόλοιπης Ελλάδας ή της Διασποράς. Συμμετείχαν οι Επτανήσιοι, οι Θρακομακεδόνες, οι Κρητικοί, οι Δωδεκανήσιοι, οι Κωνσταντινουπολίτες, οι Κύπριοι, ακόμη και Έλληνες της Κορσικής.



Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας δεν ήταν δυνατόν να απουσιάσουν από τον Μεγάλο Αγώνα του Έθνους.
Όλα αυτά τα ιστορικά γεγονότα θα «ξεδιπλωθούν» μέσα από την ομιλία του καθηγητή και τ. Γενικού Γραμματέα Ενώσεως Σμυρναίων κ. Νίκου Βικέτου, καλεσμένου της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018 στις 18.30 στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Ιερών Ναών Σκιάθου.
Ο κ. Νίκος Βικέτος είναι Σμυρναϊκής καταγωγής. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Διετέλεσε γενικός γραμματέας της Ενώσεως Σμυρναίων και τα 20 τελευταία χρόνια διευθύνει τη διμηνιαία εφημερίδα Μικρασιατική Ηχώ.
Από το 1988 έως το 2000, διετέλεσε υπεύθυνος του επιστημονικού περιοδικού Μικρασιατικά Χρονικά της Ενώσεως Σμυρναίων. ΄Αρθρα και μελέτες του για θέματα του Μικρασιατικού Ελληνισμού έχουν δημοσιευτεί στον ημερήσιο και στον περιοδικό τύπο.
Στην εκδήλωση θα ακουστούν Σμυρνέϊκα τραγούδια από την Χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Σκιάθου υπό την διεύθυνση της κας Φανής Μπαρμπή.
Η Ένωση Μικρασιατών Σκιάθου οφείλει να ευχαριστήσει την Διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου για την παραχώρηση της αίθουσας, το πλοίο Πρωτέας της ΑΝΕΣ και το ΚΤΕΛ Βόλου για την μετακίνηση του κ. Βικέτου, το Ιταλικό Εστιατόριο “Giardino Segreto” καθώς και την Ένωση Ξενοδόχων Σκιάθου για την φιλοξενία.
πηγή  Ένωση Μικρασιατών Σκιάθου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου