Skiathos Palace Hotel Resort - Μοναδική Διαμονή με θέα 5 αστέρων...

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Γλυκό Κυδώνι Σκιάθου


 

Γλυκό κυδώνι της γιαγιάς μου

Υλικά

 ~1:30'
  1. 1 κιλό καθαρισμένα κυδώνια
  2. 700 γραμ. ζάχαρη
  3. 3 ποτήρια νερό
  4. 1/3 κούπας αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα (βήμα 1)
  5. 1 κλωνάρι αρμπαρόριζα
  6. 2 λεμόνια (τον χυμό τους)

Οδηγίες μαγειρέματος

  1. Βήμα 1

    Καβουρδίσετε τα αμύγδαλα.

  2. Βήμα 2

    Καθαρίζουμε ένα - ένα τα κυδώνια, αφαιρούμε την καρδιά, καθαρίζουμε την φλούδα, τα κουκούτσια και το σκληρό που τα περιβάλλει, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε μακρόστενα κομμάτια, ή μικρά μπαστουνάκια. Όσα κόβουμε, τα βάζουμε σε νερό, με τον χυμό του ενός λεμονιού, για να μη μαυρίσουν.

  3. Βήμα 3

    Έπειτα τα ξεπλένουμε, τα σουρώνουμε, τα στραγγίζουμε καλά, τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και προσθέτουμε το νερό.

  4. Βήμα 4

    Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για 5΄ -ξαφρίζοντας με τρυπητή κουτάλα ή κουτάλι, τον αφρό που θα βγάλουν.

  5. Βήμα 5

    Βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, μέχρι να βράσει το κυδώνι, να μαλακώσει ελαφρώς και να «δέσει» το σιρόπι. (Tip: Το σιρόπι έχει δέσει όταν στάξουμε µια σταγόνα πάνω στο νύχι του αντίχειρα μας και αυτή στέκεται και δεν χύνεται. Τότε το γλυκό είναι σωστά δεμένο).

  6. Βήμα 6

    10' πριν το τέλος, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα, τα αμύγδαλα και το χυμό ενός λεμονιού.

  7. Βήμα 7

    Το γλυκό το βάζουμε σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ζεστό και αναποδογυρίζουμε τα βάζα (με το καπάκι κάτω). Την επομένη, που θα έχουν κρυώσει καλά, τα γυρνάμε και πάλι, σερβίρουμε κι απολαμβάνουμε, αν δε θέλουμε σκέτο, συνοδεία γιαουρτιού ή παγωτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου