Skiathos Palace Hotel Resort - Μοναδική Διαμονή με θέα 5 αστέρων...

Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Aνακοίνωση απο Ακαδημία Πολιτων Βορείων Σποράδων

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Σας ενημερώνω ότι για το ετήσιο κύκλο σεμιναρίων του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου ξεκίνησαν και ολοκληρώνονται οι εγγραφές στο μήνα που διανύουμε, τον Ιούνιο, γι’ αυτό όσοι ενδιαφέρεστε να το παρακολουθήσετε, ελάτε να εγγραφείτε άμεσα στην οδό Αλ. Παπαδιαμάντη 28 (Κατάστημα «Ελιά»,).
Σας παρακαλώ, όπως προσκομίσετε φωτοτυπία της ταυτότητάς σας, μία μικρή φωτογραφία διαβατηρίου (όχι απαραίτητα καινούργια) για το πάσο, ΔΟΥ και ΑΦΜ για την έκδοση της απόδειξης, γιατί γίνεται άμεσα και η καταβολή του συμβολικού ποσού των 80,00€, το οποίο καλύπτει την Ετήσια συμμετοχή και παρακολούθηση των διαλέξεων του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου.
To Α.Λ.Π. προσφέρεται σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως μόρφωσης, ηλικίας, φύλου, εθνικότητας ή άλλου δημογραφικού χαρακτηριστικού.
Η εβδομαδιαία διάλεξη είναι προγραμματισμένη κάθε Τετάρτη απόγευμα (εκτός της περίοδο των εορτών), με επιβεβλημένη αλλαγή της ημέρας μόνο εάν δε εξυπηρετείται η μετακίνηση των εισηγητών από τις ακτοπλοϊκές / αεροπορικές συγκοινωνίες. Ο πρώτος κύκλος διαλέξεων στη Σκιάθο θα αφορά το αντικείμενο της Ψυχολογίας για το χειμερινό εξάμηνο και της Συμβουλευτικής για το εαρινό. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση της Ακαδημίας των Πολιτών με περισσότερες πληροφορίες για το αντικείμενο του 1ου έτους.
Σας παρακαλώ ενημερώστε οποιονδήποτε εσείς πιστεύετε ότι μπορεί να ενδιαφέρεται, γιατί αργότερα εφόσον έχει συμπληρωθεί το τμήμα μπορεί να μην έχει δυνατότητα συμμετοχής.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Εκ μέρους της Ακαδημίας Των Πολιτών,
Δέσποινα Συμιακάκη
Τηλ. 6948784000, 24270 29077
http://www.akadimiapoliton.edu.gr/, facebook: "akadimiapoliton"
e_mail: akadimiapoliton@gmail.com, info@olivetree-skiathos.gr



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ 2012-2013
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ Β. ΣΠΟΡΑΔΩΝ (Σκιάθος- Σκόπελος)
Ένα σημαντικό στοιχείο στην εκπαίδευση των ενηλίκων και στη δια βίου μάθηση είναι η αναζήτηση, η ανάδυση και η διδασκαλία θεμάτων και γνωστικών αντικειμένων που έχουν διαχρονικό ή περιοδικό χαρακτήρα μεγάλου ενδιαφέροντος και γνωστικού κύρους, ανάλογα με τις κοινωνικές, ψυχολογικές, πολιτισμικές ή οικονομικές συγκυρίες και φυσικά από τα προκύπτοντα ή προκαλούμενα ενδιαφέροντα μάθησης και γνώσης που δημιουργούνται σε όλους μας για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων ή για την κατανόηση των αιτιών, των αποτελεσμάτων και των επιπτώσεων που έχουν τα θέματα – και ιδιαίτερα τα προβλήματα αυτά- στη ζωή μας και την εν γένει κοινωνική και ατομική λειτουργία και συμπεριφορά.
Η Ακαδημία των πολιτών έχοντας θέσει πολύ υψηλούς στόχους εκπαιδευτικής πολιτικής και ποιοτικής εκπαιδευτικής προσδοκίας αλλά και συλλογικά κριτήρια στην επιλογή των επιμορφωτικών αντικειμένων που σας προσφέρει, διαπίστωσε με χαρά τη κλίση και την προτίμηση σας σε κάποια συγκεκριμένα θεματικά πεδία και γνωστικά αντικείμενα που εσείς οι ίδιοι θεωρείτε ενδιαφέροντα και που θα θέλατε να σας διδαχθούν από εξειδικευμένους σε αυτά επιστήμονες και ακαδημαϊκούς.
Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω το διοικητικό και επιστημονικό συμβούλιο της Ακαδημίας των Πολιτών σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις της αποφάσισε ότι τα αντικείμενων που θα σας προσφερθούν κατά το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο του 2012 στο πλαίσιο λειτουργίας της Ακαδημία των Πολιτών Β. Σποράδων θα είναι τα ακόλουθα:

Χειμερινό εξάμηνο (Οκτώβριος 2012 – Φεβρουάριος 2013)
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Η ψυχολογία είναι η επιστήμη της μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Σύμφωνα με κάποιους ερευνητές υπήρχαν φιλοσοφικές αναζητήσεις οι οποίες αφορούσαν τα αίτια της ανθρώπινης συμπεριφοράς ήδη από τα χρόνια της αρχαιότητας, ενώ σύμφωνα με άλλους οι απαρχές της βρίσκονται στα φιλοσοφικά ρεύματα των αρχών του 19ου αιώνα.
Το πρώτο «σύγχρονο» εργαστήριο μελέτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς- που σύμφωνα με τους ειδικούς- ταυτίζεται με την αναγνώριση της ψυχολογίας ως αυτοτελούς επιστημονικού πεδίου, δημιουργήθηκε στη Λειψία από τον Wundt και έκτοτε τέθηκαν οι βάσεις για τη συστηματοποίηση των μελετών και τη δημιουργία συγκεκριμένων επιστημονικών εργαλείων και θεωρητικών προσεγγίσεων των αιτιών της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Οι δύο περισσότερο γνωστές ψυχολογικές προσεγγίσεις αναφορικά με τα αίτια της συμπεριφοράς είναι η ψυχαναλυτική και η συμπεριφοριστική θεώρηση. Σύμφωνα με την πρώτη – κυριότερος εκφραστής της οποίας υπήρξε ο Sigmund Freud- τα αίτια της συμπεριφοράς πρέπει να αναζητηθούν στα παιδικά βιώματα και στα τραύματα της παιδικής ηλικίας, που έχει βιώσει το άτομο. Αντίθετα, σύμφωνα με τους συμπεριφοριστές θα πρέπει να μελετηθούν τα κίνητρα (επιβραβεύσεις) και οι τιμωρίες, οι οποίες επιβάλλονται από το περιβάλλον διαμορφώνοντας έτσι τη συμπεριφορά του ατόμου. Φυσικά, αυτές είναι μόνο δύο από τις πολλές προσεγγίσεις των αιτιών της ανθρώπινης συμπεριφοράς.
Η ψυχολογία, αν και είναι μια ανεξάρτητη επιστήμη, συγγενεύει με πολλούς κλάδους άλλων επιστημών, ανάλογα με τον τομέα της ζωής ή τη φάση της ανάπτυξης του ατόμου στην οποία επικεντρώνεται. Έτσι έχουν δημιουργηθεί εξειδικευμένοι κλάδοι της ψυχολογίας, υπάρχει για παράδειγμα κοινωνική, κλινική, πειραματική, εξελικτική ψυχολογία, αλλά και αθλητική, διαπολιτισμική, σχολική, οργανωτική, γνωστική και συμβουλευτική ψυχολογία.
Στο πρώτο εξάμηνο της Ακαδημίας των Πολιτών Β. Σποράδων οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν- μέσα από τις εβδομαδιαίες διαλέξεις του ΑΛΠ- τον τρόπο που η επιστήμη της ψυχολογίας προσεγγίζει σημαντικά σύγχρονα προβλήματα της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Εαρινό Εξάμηνο (Φεβρουάριος 2013 – Ιούνιος 2013 (αρχές))
ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ
Η Συμβουλευτική αποτελεί εφαρμοσμένο κλάδο της επιστήμης της ψυχολογίας. Επικεντρώνεται στην ενίσχυση του ατόμου μέσα από την επαφή του με το σύμβουλο θεραπευτή. Είναι δηλαδή μια διαδικασία στην οποία ο σύμβουλος ψυχολόγος και το άτομο αλληλεπιδρούν με στόχο την επεξεργασία θεμάτων που το απασχολούν, το προβληματίζουν ή/και το εμποδίζουν από το να ζήσει μια ικανοποιητική ζωή.
Τα προβλήματα που οδηγούν έναν άνθρωπο να ζητήσει τη βοήθεια του Συμβουλευτικού Ψυχολόγου, ξεπηδούν από περιβαλλοντικές επιδράσεις και επιρροές ή από εσωτερικές συγκρούσεις και μπορεί να είναι επαγγελματικά, εκπαιδευτικά, συναισθηματικά, κοινωνικά, εξελικτικά ή προβλήματα υγείας.
Προκειμένου ο συμβουλευτικός ψυχολόγος να πλησιάσει το άτομο το οποίο ζητάει την αρωγή του, χρησιμοποιεί συστηματικές προσεγγίσεις που στηρίζονται στην έρευνα έτσι ώστε να βοηθήσει τον εαυτό του, αλλά και το άτομο να κατανοήσει πληρέστερα τα προβλήματά του και να αναπτύξει πιθανούς τρόπους επίλυσής τους.
Ο τομέας της Συμβουλευτικής παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και έχει πολλαπλές εφαρμογές.
Στο δεύτερο εξάμηνο της Ακαδημίας των Πολιτών θα παρουσιαστούν επίκαιροι προβληματισμοί και θέματα της σύγχρονης συμβουλευτικής.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει και τα δύο ακαδημαϊκά εξάμηνα με ετήσιο κόστος εγγραφής/συμμετοχής 80 ευρώ.

ΑΚΑΔΗΜΙΑ των ΠΟΛΙΤΩΝ
ΣΑΠΦΟΥΣ 3
ΜΥΤΙΛΗΝΗ, 81100
Τηλ.: 22510-54739
email: academy@aigaion.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου