Skiathos Palace Hotel Resort - Μοναδική Διαμονή με θέα 5 αστέρων...

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Σποράδες Επιστροφή στα κτήματα



Στην κατεύθυνση της πρωτογενούς παραγωγής στρέφεται όλο και πιο έντονα το ενδιαφέρον των κατοίκων των νησιών, οι οποίοι έχουν αρχίσει να ασχολούνται πλέον συστηματικά με τα κτήματά τους, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν εγκαταλειμμένα κατά το παρελθόν.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου

Λόγω της κρίσης αλλά και της συρρίκνωσης των εισοδημάτων που προέρχονται από τον τουρισμό, έχει πλέον διαμορφωθεί νέα δεδομένα και στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων, κυρίως δε στην Σκιάθο, όπου αυτή την στιγμή, το σύνολο του ντόπιου πληθυσμού, ή τουλάχιστον η συντριπτική πλειοψηφία, έχει στραφεί στην συγκομιδή των ελαιών. Η εξασφάλιση ικανής ποσότητας λαδιού, είναι το βασικό ζητούμενο προκειμένου να καλυφτούν οι ανάγκες της κάθε οικογένειας, ενώ παράλληλα, αρκετοί ντόπιοι προσανατολίζονται πλέον σταθερά στην κατεύθυνση της συστηματικής καλλιέργειας και εποχικών λαχανικών.

Ο πρωτογενής παράγοντας που είχε ατονήσει τις τελευταίες δεκαετίες λόγω ραγδαίας ανόδου του τουρισμού, επανέρχεται δυναμικά πλέον στο προσκήνιο, καθώς γίνεται πλέον αντιληπτό από όλους ότι η επιστροφή στην γη και την φύση, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά την καθημερινότητα δεκάδων νοικοκυριών. Κατά παρέες, πλέον, οι Σκιαθίτες συλλέγουν τις ελιές από τα κτήματά τους, είτε προσφέρουν χέρι βοηθείας σε άλλους, με αντάλλαγμα την ποσότητα του λαδιού που θα καλύψει τις ετήσιες διατροφικές τους ανάγκες. Ομοίως οι Σκοπελίτες, αλλά και οι Αλοννησιώτες, φροντίζουν επιμελώς την συγκέντρωση και της φετινής σοδειάς του ελαιοκάρπου, για τους ίδιους αλλά και τα μέλη των οικογενειών τους.
«Είναι κρίμα να έχουμε δικό μας λάδι και να το αγοράζουμε από το μάρκετ» αναφέρουν χαρακτηριστικά κάτοικοι της Σκιάθου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η κρίση έγινε η αφορμή για να έλθουν και πάλι σε επαφή με την φύση, καλλιεργώντας τα πατρογονικά κτήματα. Όπως υπογραμμίζουν μάλιστα ειδήμονες πάνω στο θέμα αγροτική οικονομία, είναι πολύ σημαντικό και τα εστιατόρια του νησιού να χρησιμοποιούν ντόπια προϊόντα, προβάλλοντάς τα αναλόγως, στους επισκέπτες της καλοκαιρινής σεζόν.
ταχυδρόμος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου