Skiathos Palace Hotel Resort - Μοναδική Διαμονή με θέα 5 αστέρων...

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

ΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ





Αν και σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς η πνευματική δημιουργία ίσως κατηγορηθεί ως πολυτέλεια , αυτόν τον Αύγουστο είχα την χαρά να προλογίσω τον αγαπητό μου συμμαθητή Γιώργο Σανιδά και να παρουσιάσω τα τελευταία δύο βιβλία του στη Σκιάθο, σε μια εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν τα βιβλιοπωλεία της κ.Ελένης Καρφιτσοπούλου και της κ.Πόπης Τρακόσα με την Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Σκιάθου και την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου.
 Και η χαρά δεν σταμάτησε εδώ. Πολύ σύντομα ήρθε στα χέρια μου η πρώτη ποιητική συλλογή του  ΠΑΝΤΕΛΗ ΧΟΥΛΗ, «Λογοζωγραφιές» ( εκδόσεις Οσελότος,2012).
Ο Παντελής είναι ένας νέος  άνθρωπος  που  δεν προσπαθεί μόνο να διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες των συνανθρώπων του αλλά και τα εγκεφαλικά κύτταρα όσων ζουν «ξεφεύγοντας από τη στράτα αυτών που τρέμουν στη θέα της σκιάς τους» και όσων δεν «δείχνουν με τα βρώμικά τους δάκτυλα»(ΑΓΝΙΣΜΕΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ).
 Όλα του τα ποιήματα περιγράφουν στιγμές και  συναισθήματα.
 Δεν διστάζει να απογυμνώσει την  ψυχή του. Η μοναξιά που κρύβει ελπίδα και φωνάζει για βοήθεια,  ευαισθητοποιεί τις αισθήσεις του και καταγράφει εικόνες μοναδικές (ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΑΦΗΓΗΣΗ,ΞΥΛΟ ΚΑΝΕΛΑΣ,Ο ΝΑΥΛΟΣ,ΣΙΝΙΑΛΟ).
Ευτυχώς ο Παντελής  δεν «διστάζει να μιλήσει, να διαπομπεύσει τα ίδια του τα συναισθήματα» (ΛΑΙΜΑΡΓΟΣ ΧΡΟΝΟΣ).
Εκτός όμως από το έργο του συμπολίτη μας, δεχτήκαμε και ένα άλλο απρόσμενο δώρο.
Τον Απρίλιο είχαμε την τιμή να επισκεφτεί  την Έκθεση      « Σκιαθίτες Συγγραφείς στο Πέρασμα του Χρόνου»   στην  Μικρή  Αίθουσα                           ο κ. ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΖΕΡΒΑΣ, Μηχανολόγος Μηχανικός και Ποιητής.
Πολύ σύντομα λάβαμε την ποιητική του συλλογή «Η Ηγεμονία των βράχων» (εκδόσεις Οσελότος,2010) σε τρία αντίτυπα με ένα πολύ συγκινητικό σημείωμα. Το ένα, όπως ο ίδιος ζήτησε, βρίσκεται ήδη  στην βιβλιοθήκη του Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου.
Εάν δεν ήξερα ότι πηγή της έμπνευσής του ήταν η ιδιαίτερη πατρίδα του η Σάμος, θα έλεγα ότι του «μίλησε» το νησί μας. Ομοειδή βιώματα και εικόνες. Τον ευχαριστούμε.
                                                                                                             Αναστασία Φιλαρέτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου