Skiathos Palace Hotel Resort - Μοναδική Διαμονή με θέα 5 αστέρων...

Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Παράταση ελέγχου για ΚΤΕΟ στις Βόρειες Σποράδες

Σε Ι.Χ. και φορτηγά, «απαγορευτικό» για δίκυκλα, «χρυσάφι» η μεταφορά στο Βόλο, σε δεινή θέση επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων στα νησιά


Προσωρινή ανάσα για τους κατόχους Ι.Χ. αυτοκινήτων και φορτηγών μέχρι 3,5 τόνους στις Βόρειες Σποράδες μετά την παράταση που δόθηκε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου για τον τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ. Αντιθέτως στο κενό παραμένουν οι κάτοχοι δικύκλων. Μείζον πρόβλημα δημιουργείται σε επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δικύκλων που ενόψει της τουριστικής σεζόν κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με πρόστιμο εάν ελεγχθούν και είναι εκτός προθεσμιών.
Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Η μη ύπαρξη ειδικού συστήματος για τον έλεγχο των δικύκλων στην κινητή Μονάδα ΚΤΕΟ που διαθέτει η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, καθιστά μονόδρομο τη μεταφορά των δικύκλων με τα πλοία της γραμμής, όμως αυτό συνεπάγεται κόστος μέχρι και 6.000 ευρώ, ανάλογα με το στόλο των δικύκλων που διαθέτει η κάθε επιχείρηση ενοικίασης δικύκλων που εργάζεται εποχικά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.
Η παράταση που δόθηκε χθες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ανακοινώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, δεν καλύπτει τους κατόχους των δικύκλων και τις επιχειρήσεις ενοικίασης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το πρόβλημα που δημιουργείται.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάσταση αυτή επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο καθώς η υποχρέωση ελέγχου μέσω ΚΤΕΟ των δικύκλων προέκυψε μετά από την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας το 2010.
Σύμφωνα με το Διευθυντή Μεταφορών και Συγκοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας κ. Γιώργο Κανάτα που ρωτήθηκε σχετικά από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η Κινητή Μονάδα που διαθέτει η Μαγνησία και η οποία το 2009, το 2011 και το 2012 προέβη σε εκατοντάδες ελέγχους των Ι.Χ. στις Σποράδες, δεν διαθέτει το ειδικό σύστημα (ράμπα) προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί και τα δίκυκλα.
Ακόμη και μετά την πιστοποίησή της, αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία του Δημόσιου ΚΤΕΟ στο Βόλο, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα μηχανάκια.
 «Δυστυχώς το θέμα του ελέγχου από το ΚΤΕΟ των δικύκλων είναι σοβαρό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κανάτας που έκανε γνωστό ότι προτίθεται ως υπηρεσία τις επόμενες μέρες να εισηγηθεί στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστό να ζητηθεί από την Αποκεντρωμένη παράταση μέχρι τουλάχιστον το Σεπτέμβριο και για τους κατόχους των δικύκλων, όπως ανακοινώθηκε χθες για αυτοκίνητα και φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους.
Μέχρι τότε ωστόσο και υπό την αίρεση εάν θα εγκριθεί παράταση για τα δίκυκλα, οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δικύκλων στις Σποράδες αλλά και οι ιδιώτες κάτοχοι δικύκλων στα νησιά που λήγει η «επάρκεια», έχουν να επιλέξουν: Ή θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, πληρώνοντας αδρά το κόστος του ελέγχου που θα μεταφερθούν ακτοπλοϊκά στο Βόλο, ή θα ρισκάρουν να τα χρησιμοποιούν, χωρίς να έχουν περάσει τον απαραίτητο έλεγχο και θα υποστούν τις όποιες συνέπειες.

Η απόφαση της παράτασης
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Μεταφορών Αργύρη Κοπάνα γίνεται γνωστό ότι «με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, παρατάθηκε επιπλέον έως 30/09/2015 η ημερομηνία υποχρέωσης τεχνικού ελέγχου Ι.Χ. αυτοκινήτων και φορτηγών μεικτού βάρους μέχρι 3,5 τ., με έδρα τις νήσους των Β. Σποράδων. Η παράταση αφορά τα οχήματα, που είχαν προσκληθεί για τεχνικό έλεγχο από τον Ιούνιο του 2011 και μετά για τη Σκόπελο και την Αλόννησο και από τον Ιούνιο του 2013 και μετά για τη Σκιάθο.
Η παραπάνω ρύθμιση δεν ισχύει για τα δίκυκλα.
Η παράταση αυτή ζητήθηκε από μέρους της Περιφερειακής Ενότητας, προκειμένου να διευκολυνθούν και να εξυπηρετηθούν οι κάτοχοι των ως άνω οχημάτων, έως ότου εγκατασταθεί εκ νέου στα νησιά η Κινητή Μονάδα ΚΤΕΟ και επαναλειτουργήσει.

Από την Π.Ε. Μαγνησίας διενεργούνται όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές, που ισχύουν από τη νομοθεσία, να λάβει την απαραίτητη πιστοποίηση η κινητή μονάδα του ΚΤΕΟ και να μη χρειαστεί να δοθεί άλλη παράταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου