Skiathos Palace Hotel Resort - Μοναδική Διαμονή με θέα 5 αστέρων...

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2016

Βιβλιοπαρουσίαση - (Ιστορική Συλλογή Βαλκανικών Πολέμων Οικογ. Ανδρέα Ποταμιάνου).

Την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016 στην κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής (Εθνικό Ιστορικό Μουσείο)παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του δικηγόρου,δημοσιογράφου και βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας,Κωνσταντινου Π. Γκιουλέκα:»Ο Μακεδονικός Αγώνας-Από τις Εφημερίδες της εποχής-Η ένοπλη φάση 1903-1908. Εκδόσεις ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ».



Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι βασισμένο σε δημοσιεύματα εφημερίδων εκείνης της εποχής με προσωπικό αρχείο του ιδίου του βουλευτού από εφημερίδες,ντοκουμέντα του Μακεδονικού Αγώνα,ανέκδοτες φωτογραφίες κι έντυπα,ενώ εμπλουτίζεται με αποσπάσματα από αναμνήσεις κι απομνημονεύματα Μακεδονομάχων.
Για το βιβλίο του κ.Γκιουλέκα μίλησαν οι δημοσιογράφοι :
Παύλος Τσίμας και Πάσχος Μανδραβελης,καθώς και η Καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας,Κωνσταντινα Μποτσιου,Διευθύντρια του Ινστιτούτου»Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Στο τέλος της παρουσίασης Ο κ.Γκιουλέκας έδωσε το λόγο στην Φιλόλογο-Συγγραφέα,Αργυρή Κ.Μπαξεβάνου,προκειμένου να παρουσιάσει το βιβλίο της «Η νικηφόρα πορεία του Ελληνικού στρατού και στόλου-Χρονολόγιο 1912-1913 Εκδόσεις ΟΛΚΟΣ»που βασίζεται στην Ιστορική Συλλογή Βαλκανικών Πολέμων Οικογ.Ανδρέα Ποταμιάνου η συλλογή που δημιουργηθηκε μετά από πολύχρονη προσπάθεια από τον Ανδρέα Ποταμιάνο περιλαμβάνει πάνω από 2500 ταχυδρομικά δελτάρια,εφημερίδες,μετάλλια και αλλα σημαντικά έγγραφα της εποχής 1912-1913 εκτίθεται σήμερα στην Ι.Μ. Ευαγγελιστριας της Σκιάθου.
Η κ.Μπαξεβανου,μιλώντας για το βιβλίο της,εξήγησε πως πρόκειται για ένα Χρονολογιο γραμμένο ευσύνοπτα,κατανοητα,χωρίς εθνικισμό που βοηθά τον αναγνώστη να παρακολουθηση βήμα βήμα την πορεία του Ελληνικού στρατού και στόλου,στην προσπάθεια του να ελευθερώσει μεγάλο τμήμα του υπόδουλου Ελληνισμού που διαβιούσε στην τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία.Το βιβλίο τυπώθηκε από τον ιστορικό εκδοτικό οίκο «ΟΛΚΟΣ»που τυπώνει κυρίως βιβλία Τέχνης,Φωτογραφίας και Ιστορίας αλλα κι επιλεγμένης Λογοτεχνίας. Επιμελείται,επίσης,τη σειρά»Ο Κύκλος Των Μουσείον»του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι.Σ.Λάτση.



Το Χρονολόγιο αποτελεί προσπάθεια σύνοψης του ογκωδέστατου υλικού του ιστότοπου www.balkanwars.gr της Οικογ.Α.Ποταμιάνου που δημιούργησε η ίδια η συγγραφέας με κύριο συνεργάτη την Ειρήνη-Μαρία Βασ.Ταμπάκη,Φοιτήτρια του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών της Πολυτεχνικής Σχολής του Παν/μιου,Δυτ.Μακεδονίας,η οποία είναι και η υπεύθυνη για την διαχείριση της παραπάνω ιστοσελίδας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:εκπρόσωποι του Αρχιεπισκοπου και του Γενικού Επιτελείου Άμυνας,η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκροτησης,κ.Ολγα Γεροβασιλη,η υφυπουργός Εσωτερικών κ Ν.Κολλια-Τσαρουχα,η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Σισυ Παυλοπούλου,η κ.Μαρεβα Γκραμποφσκι-Μητσοτάκη,ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ.Βασ.Λεβεντης,οι βουλευτές κ.κ.Μ.Βοριδης,Ι.Τραγακης,Κ.Τσιαρας,Χ.Κελλας,Θ.Μπουρας, Θ.Καραογλου,οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ.κ.Δ.Σιουφας,Φ.Πετσαλνικος,οι πρώην βουλευτές 



κ.κ.Σ.Δημας,Θ.Κασιμης,Α.Ανδρεουλακης,Α.Γκερεκου,ο Πρόεδρος Δ.Σ.του Πολεμικού Μουσείου Αθήνας Αντιναύαρχος Αθ.Παναγοπουλος,η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς κ.Σοφία Σταικου,ο Δήμαρχος Στυλιδας κ.Απ.Γκλετσος,η κ.Αννα Φονσου,οι δημοσιογραφοι κ.κ.Ιασων Τρυανταφυλλιδης,Πανος Σομπολος,Γ.Απεργης,ο κ.Μιχάλης Βιολάρης και πολλοί Άλλοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου