Skiathos Palace Hotel Resort - Μοναδική Διαμονή με θέα 5 αστέρων...

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

Η Σκιαθίτικη γυναικεία ενδυμασία

Η Σκιαθίτικη γυναικεία ενδυμασία σύμφωνα πάντα με τον Γεωργίου Α. Ρήγα Οικονόμου στο έργο του Σκιάθου Λαϊκός Πολιτισμός.




 αποτελείται από τα εξής μέρη:

-Υποκάμισα , το σπουδαιότερο και απαραίτητο μέρος της, φθάνει μέχρι μία πιθαμή κάτω από τα γόνατα, χαρακτηριστικό του είναι τα φαρδιά μανίκια του. Το εμπρόσθιο μέρος, που σκεπάζει το στήθος της γυναικός λέγεται τραχηλιά, όλο το μέρος από τη μέση έως κάτω λέγεται ποδιά. Ανάλογα με το ύφασμα που κατασκευάζεται χωρίζονται σε
Χειρίσια βαμβακερά, όπου το βαμβακερό νήμα το ένεθαν οι γυναίκες.
Τριπλικένια,από ύφασμα τριπικένιο που στις άκρες του είχε ούγιες τριπλικένιες, άλλα κεντημένα άλλα ακέντηστα
Ψευτομεταξωτά, από ύφασμα πάνινο και μεταξωτό και πάντα κεντημένα
Ολοβρόχινα, από μετάξι και βροχό, πάντοτε κεντημένα
Σκεπίτικα, μεταξωτά από σκέπη, πάντα κεντημένα



-Φανέλα, αποτελείται από τη μάνα  και τις σκούτες που ενώνονται με τη μάνα στο εμπρόσθιο μέρος που αυτή είναι σχισχένη

-Κάλτσες, πλέκονται με τις βελόνες από νήμα βαμβακερό, οι μάλλινες λέγονται τσουράπια

-Βρακιά, από χειρίσιο ή τιριπλικένιο ή χασεδένιο ύφασμα

-Γουνάκι, έραβαν ειδικοί ραφτάδες, γίνεται από τσόχα ή βελούδο , έχει χρώμα μαύρο ή καφέ ή πράσινο βαθύ, μπορεί να είναι κοντό ή μακρύ. Το μακρύ φθάνει ως τα ισχία , κουμπώνει με ένα πλεχτό κουμπί στο λαιμό, στα μανίκια  και τις μασχάλες είναι στολισμένο με μαύρα γαϊτάνια και μαύρα τιχρίλια., ο στολισμός αυτός λέγεται αρματωσιά, το κοντό φθάνει ως τη μέση, δεν κουμπώνει πουθενά και η αρματωσιά του είναι πλουσιότερη, κοντό γουνάκι φορούσαν οι νέες.

- Μπαμπουκλί, από βελούδο κόκκινο, πράσινο ή ιώδες, έχει όλο το στήθος ανοικτό για να φαίνεται η τραχηλιά από το χρυσοκέντητο υποκάμισο και κουμπώνει με δύο μικρά πλεχτά κουμπιά στο κάτω εμπρόσθιο μέρος. Είναι στολισμένο χρυσογάιτανα  στα μανίκια, στο λαιμό, στο εμπρόσθιο άνοιγμα, σους ώμους και στις μασχάλες, τα μανίκια είναι σχιστά    στο κάτω μέρος και  το εσωτερικό είναι ντυμένο με χρυσοΰφαντο ύφασμα, και τα μπακουλιά τα έραβαν ειδικοί ραφτάδες.



-Κουζούκα, από βελούδινο συνήθως πράσινο ή από χρυσή στόφα, συνήθιζαν να τις φορούν πάνω από το μπαμπουκλί,  δεν είχε μανίκια και εμπρός ήταν ανοικτή

-Φουστάνα, από ύφασμα μεταξωτό ή μάλλινο  ή πάνινο, το μεταξωτό είναι ατλαζένιο, από  ατλάζι, αυτό είναι και το καλύτερο και έχει χρώμα κόκκινο ανοικτό ή σκούρο, καφέ ή μαύρο. Η φουστάνα αποτελούνταν από δύο μέρη το πανωκόρμι και το μπόι, το πανωκόρμι είναι εμπρός ανοικτό ώστε να προβάλλει το υποκάμισο, το μπόι αποτελείται από πολλά φύλλα που ενώνονται με το πανωκόρμι αφού σουρωθούν.

-Τσαπράκια και ζώνη, η ζώνη είναι πάντοτε χρυσή και έχει στα άκρα της δύο τσαπράκια, τα τσαπράκια είναι πόρπες ασημένιες ή επίχρυσες με διακοσμήσεις
-Ζουνάρι, μεταξωτό μαντήλι χρωματιστό ή μονόχρωμο, η χρήση του διαφοροποιείται κατά περίπτωση και το δέσιμό του γίνεται πάντα μπροστά.

-Υπόδηση, για τις επίσημες επισκέψεις και γενικότερα όταν η γυναίκα είναι στολισμένη  με τη  καλή της φορεσιά φορεί υποδήματα ψηλά, στιβάλια, σκαρπίνια. Όταν μέσα στο σπίτι ήταν στολισμένες φορούσαν τις κοντούρες, τις οποίες αγόραζαν από την Κωνσταντινούπολη ή την Θεσσαλονίκη, οι κοντούρες ήταν ένα είδος παντόφλας ανοικτές εντελώς πίσω, χωρίς τακούνι και το εμπρόσθιο μέρος ήταν από χρυσοΰφαντο ύφασμα. Στο γυναικείο χορό της Καμάρας ήταν απαραίτητο μα φορούν τις κοντούρες


-Χρυσαφικά, μικρά σκουλαρίκια, βραχιόλια, καρφίτσες που χρησίμευαν να κουμπώνουν το επάνω μέρος της τραχηλιάς στα χρυσοκέντητα υποκάμισα, και η κουλαϊνα που ήταν ένα περιδέραιο με λεπτή χρυσή αλυσίδα στην οποία κρεμούσαν τα φλουριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου