Skiathos Palace Hotel Resort - Μοναδική Διαμονή με θέα 5 αστέρων...

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Φωτογραφίες απο την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου στη Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας στη Σκιάθο το 2000 - Σήμερα (Σάββατο 28/1) συμπληρώνονται εννέα χρόνια από τον θάνατο του

Σήμερα (Σάββατο 28/1) συμπληρώνονται εννέα χρόνια από τότε που ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος εκοιμήθη στις 5.15 το πρωί του Σαββάτου της 28ης Ιανουαρίου του 2008, νικημένος από τον καρκίνο, μετά από πολύμηνη μάχη με τη νόσο.


Τότε, λίγο νωρίτερα οι γιατροί, οι στενοί του συνεργάτες και πολλοί κληρικοί έσπευσαν στην αρχιεπισκοπική κατοικία στο Ψυχικό.
Ο Χριστόδουλος κατέληξε εκεί, καθώς οι γιατροί σεβάστηκαν την επιθυμία του να μην μεταφερθεί στο νοσοκομείο ό,τι και να του συμβεί.
Η σορός του Αρχιεπισκόπου ακολούθως εκτέθηκε σε τριήμερο προσκύνημα, ενώ η κηδεία έγινε με τιμές αρχηγού κράτους.
Ο Χριστόδουλος με το λόγο του, είτε από άμβωνος, είτε σε εκδηλώσεις, είτε σε δηλώσεις του, προκάλεσε αντιδράσεις, ενώ σχολιάσθηκε τόσο θετικά όσο και αρνητικά.
Δύο μεγάλα γεγονότα σημάδεψαν τα πρώτα χρόνια της ποιμαντορίας του: η σύγκρουση με την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, που άρχισε την άνοιξη του 2000 και απασχόλησε για περίπου δύο χρόνια την κοινή γνώμη, ενώ αμέσως μετά άρχισε και η κρίση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο που κράτησε ως το 2004 και έληξε μετά την παρέμβαση της – τότε – υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου.
Ο Αρχιεπίσκοπος υπήρξε δημοφιλέστατος. Τα χαρίσματα του ήταν πολλά, όμως, πολλές φορές παρεξηγήθηκε. Ο ίδιος έλεγε απλά πως το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η Εκκλησία, οι αγώνες, οι ρίζες και η ταυτότητα του ελληνισμού.
Κατά τη διάρκεια της ζωής του πήρε μέρος σε πολλές εκκλησιαστικές αποστολές στο εξωτερικό, ενώ συνέγραψε πλήθος επιστημονικών και εποικοδομητικών κειμένων. Αρθρογράφησε στον εκκλησιαστικό Τύπο, αλλά και σε εφημερίδες.
Ανάμεσα στις δημοσιεύσεις ξεχωρίζουν ο «Ελληνισμός προσήλυτος. Η μετάβαση από την αρχαιότητα στον χριστιανισμό» και «Η ψυχή της Ευρώπης».
Μνημειώδες θεωρείται το έργο του, το οποίο αποτελεί και τη διατριβή του στο Πανεπιστήμιο με τίτλο «Ιστορική και Κανονική θεώρησις του παλαιοημερολογητικού ζητήματος κατά την γένεσιν και την εξέλιξιν αυτού εν Ελλάδι», ενώ εμπεριστατωμένες θεωρούνται οι μελέτες του για τον Μελέτιο Πηγά και το Θείο Πάθος.
φώτος Αρχείο Ιεράς Μονης Ευαγγελιστριας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου