Skiathos Palace Hotel Resort - Μοναδική Διαμονή με θέα 5 αστέρων...

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Πάσχα στη Σκιάθο

#Skiathoseaster #pashastiskiatho










Ξεχωριστή, πανέμορφη, καταπράσινη. Και ανάμεσα σε όλα αυτά ιδανική για να ζήσετε την πιο κατανυκτική Μεγάλη Εβδομάδα, αφού το τελετουργικό της είναι μοναδικό σε όλη την Ελλάδα.
Γνωστή από τις διηγήσεις του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η Σκιάθος είναι ίσως το ομορφότερο νησί των Σποράδων. Το μέγεθός της είναι βολικό για τις μέρες του Πάσχα, αφού άνετα σε 3-4 μέρες θα περιηγηθείτε σε όλο το νησί, θα γνωρίσετε τις πευκόφυτες παραλίες και θα περπατήσετε σε καλντερίμια φρεσκοασπρισμένα.
Η ιδιαιτερότητα που έχει το Πάσχα στη Σκιάθο βρίσκεται στο Αγιονορείτικο τελετουργικό που τηρείται σε όλη την ακολουθία της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης. Το νησί καλύπτεται από ένα πένθιμο πέπλο όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ η επιτάφιος ακολουθία τελείται τα ξημερώματα του Σαββάτου, ακολουθώντας τα ωράρια του Αγίου Όρους.
Η ατμόσφαιρα στο νησί δημιουργεί αίσθημα κατάνυξης,καθώς ο Επιτάφιος κατεβαίνει τα στενά της πόλης, ο τελάλης απαγγέλλει τους θρηνητικούς ψαλμούς και όλοι οι κατοίκοι ακολουθούν ή παρακολουθούν από τα φωτισμένα σπίτια τους. Η ακολουθία ολοκληρώνεται το χάραμα στην εκκλησία των Τριών Ιεραρχών με την αναπαράσταση από τους ιερείς της ”εις Άδου Καθόδου”. Το Μεγάλο Σάββατο, μαζί με την Ανάσταση, πραγματοποιούνται και όλες οι ετοιμασίες για τα εορταστικά έθιμα της Κυριακής.
Βόλτα στη Χώρα
Με ένα και μοναδικό οικισμό, αυτόν της Χώρας, όλη η κίνηση είναι συγκεντρωμένη στα δρομάκια της. Ο κεντρικός πεζόδρομος της οδού Παπαδιαμάντη, που ξεκινάει από το λιμάνι, είναι γεμάτος μικρά μαγαζάκια, μπαρ, καφετέριες και ταβέρνες. Εδώ θα κάνετε απογευματινές βόλτες και -γιατί όχι;- θα περάσετε και απέναντι στο Μπούρτζι, το κάστρο, στο βόρειο τμήμα, πάνω στη μικρή καταπράσινη χερσόνησος που χωρίζει το λιμάνι στα δύο και μέχρι το 1660 βρισκόταν το φρούριο, το ύψος του οποίου δε μπορεί να προσδιοριστεί από τα σημερινά απομεινάρια του. Το 1906 χτίστηκε στο Μπούρτζι το πρώτο δημοτικό σχολείο, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο και στεγάζει το πανέμορφο θερινό θέατρο.
Αξίζει επίσης να επισκεφτεί κανείς το σπίτι που έζησε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης,ένας από το σπουδαίους λόγιους του νησιού και κατ’ επέκταση της Ελλάδας. Πρόκειται για ένα απλό, λιτό οίκημα από πέτρα και ξύλο που παρουσιάζει όμως αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Λίγα λόγια για την ιστορία του νησιού
Με ιστορία μακρά και πολυτάραχη, που πάει πίσω στα αρχαία χρόνια, το νησί έχει να διηγηθεί ιστορίες από πολλούς κατακτητές, οι οποίοι φεύγοντας άφηναν πάντα πίσω τους τα πολιτιστικά τους στοιχεία. Κατά την Τουρκοκρατία το νησί χρησίμευσε για τους θαλασσοπόρους ως ναυτική βάση. Φυσικό επακόλουθο είναι η αρχιτεκτονική του νησιού να έχει διαμορφωθεί ανά τους αιώνες δημιουργώντας ένα μίγμα νησιώτικου στοιχείου που δένει αρμονικά με Πηλιορείτικα και νεοκλασικά χαρακτηριστικά.
Πώς θα πάτε
Στη Σκιάθο μπορείτε να πάτε με πλοίο ή δελφίνι από τον Άγ. Κωνσταντίνο Φθιώτιδος (η διαδρομή διαρκεί 1½ ώρα), αλλά και αεροπορικώς (με αεροπλάνο της Ολυμπιακής, τηλ.: 210-96.66.666, www.olympicairlines.com) καθημερινά από το «Ελ. Βενιζέλος». Διάρκεια πτήσης 40 λεπτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου