Skiathos Palace Hotel Resort - Μοναδική Διαμονή με θέα 5 αστέρων...

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

ΕΝΤΟΝΟ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΕ ΟΙΚΙΑΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ



 

Εκατοντάδες νοικοκυριά πωλούν ρεύμα στη ΔΕΗ

 
Της Κανέλας Κοπάνου
Όταν κάποιοι δυσανασχετούν στην ιδέα της πληρωμής του λογαριασμού του ρεύματος στη ΔΕΗ κάποιοι άλλοι έχουν αποκτήσει με την υπηρεσία μια επιχειρηματική σχέση που αποδεικνύεται ιδιαίτερα προσοδοφόρα. Η νέα «τάση» της τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών στα σπίτια υιοθετείται συνεχώς και από περισσότερους οι οποίοι αποφασίζουν με αυτόν τον τρόπο να αυξήσουν το ετήσιο εισόδημά τους επενδύοντας τα χρήματά τους στην ενέργεια των οικιακών φωτοβολταϊκών.

«Στον νομό Λάρισας η ζήτηση παραμένει σταθερά αυξημένη με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι εντονότατο μας λέει ο διευθυντής της ΔΕΗ Λάρισας κ. Σωτήρης Αλευράς. Συγκεκριμένα, από το 2009 έχουν κατατεθεί 875 αιτήσεις από τις οποίες οι 54 αποσύρθηκαν για διάφορους λόγους ενώ την ίδια στιγμή 350 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στον νομό Λάρισας είναι παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος. Τα οικιακά φωτοβολταϊκά βρίσκονται τόσο σε στέγες μονοκατοικιών όσο και σε ταράτσες πολυκατοικιών και ο επενδυτής ως γνωστόν έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει στη στέγη του συστήματα έως και 10 kWp και μάλιστα χωρίς ΦΠΑ αρκεί το κτίριο να διαθέτει οικοδομική άδεια».
«Αυτή τη στιγμή, η τιμή ανά κιλοβατώρα είναι 0,495 ευρώ» όπως μας ενημερώνει ο κ. Παναγιώτης Ζιάκας διευθυντής του καταστήματος πωλήσεων της ΔΕΗ και όσοι υπογράφουν το σχετικό συμβόλαιο με τη ΔΕΗ θα διατηρήσουν αυτή την τιμή μέχρι και 25 χρόνια. «Το μέχρι πότε θα παραμείνει η τιμή σε ισχύ δεν το γνωρίζουμε εφόσον αναπροσαρμόζεται με αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Η παραπάνω τιμή ισχύει από 1η Φεβρουαρίου του 2012 ενώ η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου ανέφερε ότι η τιμή θα αναπροσαρμόζεται ανά έτος κατά 5%. Η αρχική τιμή το 2009 ήταν 0,55 ευρώ. Το πρώτο ΦΕΚ για τα φωτοβολταϊκα στις στέγες ανέφερε ότι η τιμή θα είναι σταθερή μέχρι και το 2011 ενώ μετέπειτα θα επιβληθεί πτώση των 5%.
Σε ό,τι αφορά στη διαδικασία που ακολουθείται, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά πελάτης της ΔΕΗ και ο λογαριασμός του στην υπηρεσία θα πρέπει να εξοφλείται αυτόματα από την τράπεζα. Στο δίμηνο βγαίνει ο έναντι λογαριασμός χωρίς την τιμή των φωτοβολταϊκών ενώ στο τετράμηνο γίνεται εκκαθάριση των φωτοβολταϊκών. Η ΔΕΗ λαμβάνει τις ενδείξεις μέσα από τις οποίες φαίνεται πόση ενέργεια έχει δώσει στο σύστημα ο πελάτης, πόσες κιλοβατώρες δηλαδή έχουν παραχθεί ανάλογα με την ισχύ και αναλόγως πιστώνεται ο λογαριασμός του στην τράπεζα αφού αφαιρεθεί η ενέργεια που έχει καταναλώσει ο πελάτης για το σπίτι του ή την επιχείρησή του.
Σύμφωνα λοιπόν με την υπάρχουσα τιμή, ο μέσος όρος του κέρδους για έναν επενδυτή, αφορολόγητα, είναι γύρω στα 6.000 – 6.500 ευρώ το χρόνο. Βέβαια το ποσό κέρδους εξαρτάται από την ποιότητα των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που σχετίζεται με την απόδοσή τους.
Σχολιάζοντας πάντως τη ζήτηση ο κ. Αλευράς σημειώνει ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και οι περισσότεροι, στους δύσκολα οικονομικά καιρούς που βιώνουμε, θεωρούν ότι αν τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε μια επένδυση όπως τα οικιακά φωτοβολταϊκα κάνουν μια σίγουρη επένδυση γιατί η σύμβαση της τιμής είναι δεσμευμένη για τα επόμενα 25 χρόνια.
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
Συνοπτικά η διαδικασία έχει ως εξής:
*Υποβολή αίτησης σύνδεσης στην τοπική μονάδα δικτύου της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ εξετάζει το αίτημα και εντός είκοσι ημερών από την παραλαβή της αίτησης προχωρά στην έγγραφη διατύπωση προσφοράς σύνδεσης προς τον ενδιαφερόμενο.
* Υποβολή αίτησης στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία για την έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος.
* Υποβολή αίτησης κατάρτισης της σύμβασης σύνδεσης στην Περιοχή ΔΕΗ.
* Υπογραφή της σύμβασης σύνδεσης με ταυτόχρονη καταβολή της σχετικής δαπάνης στην Περιοχή ΔΕΗ.
* Υποβολή αίτησης κατάρτισης της σύμβασης συμψηφισμού στην τοπική υπηρεσία Εμπορίας της ΔΕΗ ή στα γραφεία άλλου προμηθευτή εφόσον η ΔΕΗ δεν είναι ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας για τον συγκεκριμένο μετρητή κατανάλωσης με τον οποίο θα γίνεται συμψηφισμός.
* Υπογραφή της σύμβασης συμψηφισμού.
*Υποβολή αίτησης ενεργοποίησης της σύνδεσης στη ΔΕΗ.
* Η ΔΕΗ ειδοποιεί τον ενδιαφερόμενο για τον ορισμό ημερομηνίας διενέργειας του ελέγχου της εγκατάστασης.
* Ενεργοποιεί τη σύνδεση, η οποία γίνεται μετά από επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου