Skiathos Palace Hotel Resort - Μοναδική Διαμονή με θέα 5 αστέρων...

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Σοβαρές ελλείψεις στα Κ.Υ. Μαγνησίας


Μία ημέρα μετά τον θάνατο του 64χρονου από την Αλόννησο με πνευμονικό οίδημα, ο οποίος εξέπνευσε πέντε λεπτά αφότου διασωληνώθηκε στο ΤΕΠ του Νοσοκομείου Βόλου έπειτα από δραματική διακομιδή του με ταξί, ένα ακόμη περιστατικό που έχρηζε άμεσης νοσηλείας στο Αχιλλοπούλειο και πάλι από την Αλόννησο, ανέδειξε τις σοβαρές ελλείψεις των Κέντρων Υγείας στη Μαγνησία.
Η διακομιδή ενός 63χρονου, κατοίκου Αλοννήσου, ο οποίος μετέβη στο Περιφερειακό Ιατρείο του νησιού με οξύ έμφραγμα, σύμφωνα με τη διάγνωση του γιατρού, ήταν επεισοδιακή και έθεσε σε σοβαρότατο κίνδυνο τη ζωή του.
Το σκάφος «Ευαγγελίστρια» που έχει αναλάβει τις διακομιδές των ασθενών από τις Βόρειες Σποράδες δεν μπορούσε να παραλάβει τον 63χρονο στο Βόλο, αφού είχε αποπλεύσει λίγη ώρα νωρίτερα μεταφέροντας άλλον κάτοικο της Αλοννήσου, 66 ετών, επίσης με συμπτώματα οξέος εμφράγματος.

Μόλις που είχαν τακτοποιηθεί οι διαδικασίες για τη διακομιδή του 66χρονου καρδιοπαθή και το ιδιωτικό σκάφος - ασθενοφόρο είχε σηκώσει άγκυρα από την Αλόννησο κατευθυνόμενο για Βόλο και στο Περιφερειακό Ιατρείο στις 6 μ.μ. χθες αφίχθη το δεύτερο εξίσου σοβαρό περιστατικό.
Ο διευθυντής του Ιατρείου επικοινώνησε και πάλι το Κέντρο Επιχειρήσεων για τη νέα διακομιδή και ξεκίνησε αγώνας δρόμου για την εξεύρεση πλωτού ή εναέριου μέσου, ώστε να εισαχθεί έγκαιρα στο Αχιλλοπούλειο και ο δεύτερος ασθενής, ο οποίος ήταν σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση για την υγεία του, καθώς ήταν η τρίτη φορά που υπέστη έμφραγμα.
Το «Ευαγγελίστρια» που πλησίαζε για το λιμάνι του Βόλου ήταν αδύνατο να επιστρέψει για την παραλαβή του δεύτερου ασθενούς, διαθέσιμο σκάφος του λιμενικού σε Σκιάθο και Σκόπελο δεν υπήρχε, αλλά ούτε ελικόπτερο μπορούσε να συνδράμει στην επιχείρηση.
Ύστατη λύση να αναζητηθεί ιδιωτικό σκάφος, το οποίο βρέθηκε και στις 9 το βράδυ ξεκίνησε τη θαλάσσια διαδρομή για τη σωτηρία του 63χρονου. Και οι δύο ασθενείς κατάφεραν να διαφύγουν τον κίνδυνο.
Ωστόσο οι κάτοικοι των Βορείων Σποράδων, με τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, εξοπλισμό και αναλώσιμα στα Κέντρα Υγείας των νησιών τους να γιγαντώνονται, ούτε που θέλουν να σκεφθούν την περίθαλψη που θα έχουν σε περίπτωση ασθένειας ή έκτακτου περιστατικού.
Σε μια περίοδο μάλιστα που καταγράφεται αυξημένη νοσηρότητα σε ανθρώπους της μέσης ηλικίας και μάλιστα σε οξεία μορφή, που σημαίνει ότι η ζωή τους κρέμεται σε μια κλωστή και η αντιμετώπιση χρειάζεται να είναι άμεση.
Κτίρια βουβά
Τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας έχουν βρεθεί, όσο ποτέ άλλοτε στο περιθώριο. Οδηγοί ασθενοφόρων δεν καλύπτουν τις βάρδιες, τα ασθενοφόρα παραμένουν ακινητοποιημένα, γιατροί μένουν κατά βάρδιες μόνοι τους λες και είναι οι φύλακες των ερημωμένων από προσωπικό κτιρίων, νοσηλευτές θεωρούνται πολυτέλεια και οι διακομιδές από τις Βόρειες Σποράδες θυμίζουν κάθε φορά ότι τα νησιά είναι στη χειρότερη μοίρα.
Ελάχιστες, ίσως και μηδαμινές, είναι οι αναφορές της διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου για την εγκατάλειψή τους και για την προβληματική τους λειτουργία και το ενδιαφέρον μονοπωλεί το Αχιλλοπούλειο, το ατελιέ και τα κυλικεία.
Ωστόσο η ορθολογική διαχείριση των κονδυλίων, το τέλος της «αιμορραγίας» με σπατάλες, υπερσυνταγογραφήσεις και κυκλώματα που λυμαίνονται το χώρο της υγείας σε βάρος της παροχής υπηρεσιών, δεν μπορεί να αφήνει στο περιθώριο τις ανθρώπινες ζωές, επειδή η ανυπολόγιστη αξία τους δεν μπορεί να συμπεριληφθεί σε ένα βιβλίο εσόδων - εξόδων...
Ταχυδρόμος( Βάσω Σαμακοβλή)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου