Skiathos Palace Hotel Resort - Μοναδική Διαμονή με θέα 5 αστέρων...

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Εξελίξεις στην Ε.Έ. για την εκπομπή ρύπων στις αερομεταφορές…

Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2012

skiathos-airportΤον Ιούλιο του 2008 ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ένταξη από το 2012 των αερομεταφορών στο Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων (Σ.Ε.Δ.Ε.) ρύπων,  όπως ήδη εφαρμοζόταν στις χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές, στη βιομηχανία κ.α.....


Έτσι όλες οι Αεροπορικές Εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στην Ε.Ε. αφενός ανανέωσαν τον στόλο τους με τα νέα Πράσινα αεροσκάφη (με ειδικούς κινητήρες χαμηλής εκπομπής ρύπων οξειδίου του αζώτου και έντασης ήχου) και  αφετέρου αντιμετώπιζαν πλέον πρόστιμο ή ακόμη και παύση της δραστηριότητάς τους στην Ε.Ε. εάν  υπερέβαιναν το όριο εκπομπών με πρόβλεψη οροφής το 95% της μέσης τιμής τους κατά το χρονικό διάστημα 2004-2006.

Με δεδομένο ότι, η μεγαλύτερη εκπομπή ρύπων γίνεται κατά τη προσγείωση και απογείωση(περίπου το 60% σε πτήσεις εντός του ευρωπαϊκού χώρου), αυτό πρόσθεσε άλλο ένα ζήτημα στη χρήση του αεροδρομίου μας Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, γιατί υποχρεώνει το 70% των charter αεροσκαφών να κάνουν και 2η προσγείωση σε άλλο αεροδρόμιο για καύσιμα, εφόσον λόγο του μήκους του διαδρόμου, δεν μπορούν να σηκωθούν τα αεροσκάφη γεμάτα επιβάτες και καύσιμα. Αυτό για κάθε πτήση στη Σκιάθο ισοδυναμεί με δύο προσγειώσεις και 2 απογειώσεις … με αποτέλεσμα τη μεγάλη ποσότητα εκπομπής ρύπων και κατ’ επέκταση πρόστιμο, το οποίο αποτελεί μία επιπλέον επιβάρυνση, που μας καθιστά μη ανταγωνιστικό προορισμό τιμολογιακά, εφόσον μεταφέρεται στο εισιτήριο και εν τέλει το επιβαρύνονται οι επισκέπτες!  Έτσι σταδιακά θα μειώνονται οι κρατήσεις, δε θα γεμίζουν τα αεροσκάφη και θα μειώνεται και η ζήτηση για πτήσεις προς τη Σκιάθο…

Η εφαρμογή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2012, αλλά ΜΟΝΟ στην Ε.Ε. και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ίσως αναστείλουν την εφαρμογή «του Συστήματος Εμπορίας Ρύπων (ETS) μέχρι... τον Σεπτέμβριο του 2013, δίνοντας χρόνο στον ICAO, προκειμένου να προετοιμάσει μία διεθνώς αποδεκτή λύση.»

Να επισημάνουμε, όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει ότι η υλοποίηση της Α’ Φάσης  ανάπτυξης του αεροδρόμιου μας (επέκταση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών και μικρή επιμήκυνση του διαδρόμου) έχει ήδη Ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, Δημοπρατηθεί και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Έτσι η οποιαδήποτε καθυστέρηση της εφαρμογής του Συστήματος Ρύπων μας δίνει πολύτιμο χρόνο για να διεκδικήσουμε την περεταίρω επιμήκυνση του διαδρόμου, ώστε ΚΑΝΕΝΑ αεροσκάφος από όσα  ήδη εκτελούν πτήσεις προς το νησί μας,  να μην χρειάζεται η 2η προσγείωση για καύσιμα !
Με εκτίμηση,
Δέσποινα Συμιακάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου