Skiathos Palace Hotel Resort - Μοναδική Διαμονή με θέα 5 αστέρων...

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Ενέργειες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» για την προστασία των Δασών

Από το 1977 με το Προεδρικό Διάταγμα 13-6-1977(Φ.Ε.Κ.248 Δ/Ι977) τα Δάση της Σκιάθου έχουν χαρακτηρισθεί ως Αισθητικά Δάση.
Σύμφωνα με το Ν.Δ. 996 / 71 (άρθρο 3, παρ. 2) αισθητικά δάση μπορούν να κηρύσσονται δάση ή φυσικά τοπία που έχουν τέτοια ιδιαίτερη αισθητική, υγιεινή και τουριστική σημασία, ώστε να επιβάλλεται η προστασία της πανίδας, της χλωρίδας και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τους.
Τα Αισθητικά Δάση έχουν θεσμοθετηθεί βάσει της δασικής νομοθεσίας και περιλαμβάνουν δασικά τοπία με ιδιαίτερο αισθητικό και οικολογικό ενδιαφέρον, που έχουν σκοπό εκτός από την...
προστασία της φύσης να δώσουν την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει και να απολαύσει το φυσικό περιβάλλον με διάφορες δραστηριότητες αναψυχής.
Ως Αισθητικά Δάση έχουν χαρακτηριστεί 19 περιοχές, με συνολική έκταση 325 τ. χμ. . Σύμφωνα με τα ψηφιοποιημένα όρια, η συνολική χερσαία έκταση των Αισθητικών Δασών αντιστοιχεί στο 0,24% της έκτασης της χώρας.
Σε ό,τι αφορά στα Αισθητικά Δάση της Σκιάθου, (δασικές εκτάσεις της Σκιάθου που καλύπτονται με χαλέπιο πεύκη και αείφυλλα πλατύφυλλα, καθώς και το Θαυμάσιο δάσος των Κουκουναριών), πρόκειται για μοναδική περίπτωση στην χώρα μας, αφού είναι το μοναδικό νησί του οποίου τα δάση, έχουν χαρακτηρισθεί ως Αισθητικά, με συνολική έκταση 30 τ. χμ, η δεύτερη μεγαλύτερη μετά το Δασικό Σύμπλεγμα της Όσσας, (169 τ. χμ.).
Η συνολική έκταση των Αισθητικών Δασών του νησιού είναι 30 τ.χμ.(τετραγωνικά χιλιόμετρα), όπως μας πληροφορεί η παρακάτω ιστοσελίδα http://www.biodiversity.gr/maps.php?recordID=16 όταν η συνολική έκταση του νησιού είναι 48 τ.χμ.
Προστατεύουμε τα ΔΑΣΗ της Σκιάθου από την παράνομη υλοτομία.
  • Όταν διαπιστώσουμε παράνομες επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον και λαθροϋλοτομίες, ενημερώνουμε τη Δασική Υπηρεσία. Ένα τηλέφωνο στο 6974305733 είναι απαραίτητο.
  • Ενημερωνόμαστε, συμμετέχουμε και ωφελούμαστε από (διάθεση ξυλείας) από τους καθαρισμούς των Δασών της Δασικής Υπηρεσίας
  • Αγοράζουμε όλοι μας καυσόξυλα από νόμιμους εμπόρους ξυλείας
  • Ζητάμε όλα τα απαραίτητα παραστατικά που αποδεικνύουν την προέλευση της ξυλείας και την ποσότητα που αγοράζουμε.
Η παράνομη υλοτομία έχει περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Οι παραβάτες τιμωρούνται και διώκονται σύμφωνα με τις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία των Αισθητικών Δασών της Σκιάθου,
  • από τον περασμένο Αύγουστο έχει αναπτύξει συνεργασία με το Δασαρχείο και την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου, με σκοπό την έναρξη των καθαρισμό δασών από όπου θα προκύψει ξυλεία
  • με σκοπό την εισαγωγή και εμπορεία νόμιμης ξυλείας στο νησί, έγινε ενημέρωση των εμπόρους του νησιού, με τα στοιχεία νόμιμων εμπόρων ξυλείας της Μαγνησίας, μετά από σχετική έρευνα
  • ακόμα ενημέρωση των πολιτών με έντυπο υλικό για την προστασία των δασών
  • αποστολή επιστολής προς το Αστυνομικό τμήμα Σκιάθου (4-9-2012) με σκοπό την συμβολή της Αστυνομίας στον περιορισμό της παράνομης υλοτομίας. Ο τότε Διοικητής κ. Βαϊτσόπουλος ανταποκρίθηκε ενισχύοντας τις περιπολίες του Δασοφύλακα.
Το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της δεινής οικονομικής κρίσης και του αυξημένου κόστους του πετρελαίου θέρμανσης, τα ΜΟΝΑΔΙΚΑ δάση της Σκιάθου κινδυνεύουν από την παράνομη υλοτομία, με αποτέλεσμα τα πολύτιμα δένδρα να μετατρέπονται σε καυσόξυλα.
Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία και την καθοδήγηση τον Δασάρχη Σκοπέλου κ. Παπαγιάννη, τον Δασοφύλακα Σκιάθου κ. Βασιλέιου, τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου κ. Τσόλα, τον Δασολόγο του Δήμου κ. Ταμπάκη.
Το δάσος ανήκει σε όλους μας και πρέπει εν μέσω κρίσης, όπως εμείς το κληρονομήσαμε, να το διαφυλάξουμε και να το παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.
Τα ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΔΑΣΗ της Σκιάθου, με τη μοναδικότητα που τα χαρακτηρίζει, αποτελούν ανεκτίμητη κληρονομιά την οποία πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλάξουμε. Η προστασία τους αποτελεί υπόθεση και ευθύνη όλων μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου