Skiathos Palace Hotel Resort - Μοναδική Διαμονή με θέα 5 αστέρων...

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ανάδειξη κάστρων της περιοχής Mαγνησίας (Σκιάθου & Σκοπέλου)



Παραλιακά κάστρα και μνημεία της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας θα βρεθούν τους προσεχείς μήνες σε τροχιά ανάδειξης μέσα από πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για τον πολιτισμό που υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Συγκεκριμένα, με τη συνεργασία της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με την Εθελοντική Περιβαλλοντική Ομάδα Αλμυρού «Εν Δράσει» και το Κοινωφελές Ίδρυμα Περσεύς Αθηναίος θα διεξαχθούν καθαρισμοί και βελτίωση πρόσβασης στο Κάστρο Πτελεού, βυζαντινά μνημεία Νέας Αγχιάλου, Κάστρα των Σποράδων, και συγκεκριμένα της Σκιάθου και της Σκοπέλου, Κάστρο Νταμούχαρης στο Ανατολικό Πήλιο και κάστρα Βελίκας και Κόκκινου Νερού στον Κίσσαβο. Στόχος της παραπάνω πρωτοβουλίας είναι να βελτιωθεί η επισκεψιμότητα και οι συνθήκες ασφαλείας, να προβληθούν στο τοπικό και ευρύτερο κοινό τα μνημεία και να αυξηθεί η τουριστική κίνηση στις παραπάνω περιοχές.
Τα προαναφερθέντα μνημεία έχουν επιλεγεί μέσα από πληθώρα αντίστοιχων μνημείων και χώρων, με σκοπό να τονισθεί η σημασία των παράκτιων οχυρών της Θεσσαλίας, από τα οποία περνούσαν σημαντικοί θαλάσσιοι δρόμοι και να διευκολυνθεί η ένταξή τους στον κοινωνικό περίγυρο. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι «η καταπολέμηση της ανεργίας και παράλληλα η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μνημεία» υπογραμμίζει στο σημείο αυτό η Σταυρούλα Σδρόλια, Προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υλοποιείται για πρώτη φορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα και απώτερος στόχος της 7ης ΕΒΑ είναι η περαιτέρω ανάδειξη των παραπάνω μνημείων. Σύμφωνα μάλιστα με την επισήμανση της κ. Σδρόλια «οι εργασίες καθαρισμών που θα πραγματοποιηθούν, θα βοηθήσουν στην σύνταξη μελετών, διότι η υπάρχουσα βλάστηση μας εμποδίζει αυτή την στιγμή να ολοκληρώσουμε τις μελέτες, οι οποίες αποσκοπούν στην συνολική ανάδειξη των μνημείων».
Τα μνημεία που θα αναδειχθούν χρονολογούνται την Βυζαντινή περίοδο και αποτελούσαν κατά βάση οχυρωματικά κάστρα που περιέβαλλαν τις πόλεις, φυλάσσοντας τον τοπικό πληθυσμό από πιθανές επιδρομές εχθρών. Υπενθυμίζεται, παράλληλα, στο σημείο αυτό ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες ανάδειξης στο Κάστρο των Παλαιών, που είναι ενταγμένες στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για το κάστρο της Σκιάθου. Συγκεκριμένα, η ενεργοποίηση των πολιτών της Σκιάθου και η συνέργεια του Δήμου, ο οποίος δραστηριοποιείται ήδη στη διάσωση των ερειπωμένων κτιρίων του Κάστρου, μέσα από πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δημιουργούν έναν ελπιδοφόρο ορίζοντα για το μέλλον του πολύ σημαντικού μνημείου, που αποτελεί διαχρονικό σημείο αναφοράς για το νησί.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ




Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου