Skiathos Palace Hotel Resort - Μοναδική Διαμονή με θέα 5 αστέρων...

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Σποράδες Tα Μοναστήρια της Σκιάθου




Πρωτοβουλίες διαφύλαξης του μνημειακού πλούτου της Σκιάθου αναπτύσσονται στο νησί του Παπαδιαμάντη και στο πλαίσιο αυτό η 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» διοργανώνουν εκδήλωση σήμερα στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου των Ιερών Ναών Σκιάθου. Στην σημερινή εκδήλωση με θέμα «Μοναστήρια της Σκιάθου-Ιστορία και Τέχνη» θα συμμετάσχουν τέσσερις ομιλητές, η Σταυρούλα Σδρόλια, αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο αρχιτέκτων Αλέξης Αλεξίου, μελετητής της αρχιτεκτονικής των ναών της Σκιάθου και οι θεολόγοι - ιστορικοί της τέχνης Μαρία Νάνου και Βάσσα Παρασκευά.

Θα παρουσιασθούν αρκετές όψεις της εκκλησιαστικής τέχνης της Σκιάθου, το κέντρο της οποίας υπήρξε για αρκετούς αιώνες ο μητροπολιτικός ναός του Χριστού στο Κάστρο, μνημείο που συντηρήθηκε πρόσφατα με ενέργειες του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Κάστρου».
Παράλληλα με την ακμή της τέχνης στους ναούς του κάστρου τον 17ο και 18ο αιώνα, και παρά τις συνεχείς πολιορκίες και λεηλασίες, στο νησί άνθισε ο μοναχισμός, όπως αφήνουν να διαφανεί τα ιστορικά στοιχεία και τα επτά σωζόμενα σήμερα μοναστήρια, που προβλήθηκαν μέσα από την έκδοση του ΤΕΕ Μαγνησίας «Καταγραφή μοναστηριών των Βορείων Σποράδων» το 2006. Δυστυχώς, η κατάσταση των περισσότερων μοναστηριών σήμερα δεν είναι καλή, με εξαίρεση τη μονή Ευαγγελισμού, που συντηρήθηκε από την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με κοινοτικά κονδύλια στη διάρκεια του Γ΄ΚΠΣ, καθώς και με την συνεχή μέριμνα των εγκαταβιούντων μοναχών.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει στα καθολικά των μονών Εικονίστριας και Κεχριάς, που διασώζουν σπάνια τοιχογραφημένα σύνολα της δεκαετίας του 1740, με πλούσιο πρόγραμμα και πυκνούς θεολογικούς συμβολισμούς. Τα έντονα σημάδια του χρόνου σ΄ αυτές τις διακοσμήσεις, που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, ευαισθητοποίησαν τα μέλη του Συλλόγου «Η Σκιάθος», με ενέργειες των οποίων δρομολογήθηκαν ήδη οι πρώτες σωστικές επεμβάσεις στη Μονή Εικονίστριας, με τη συνεργασία της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
«Η ενεργοποίηση των πολιτών της Σκιάθου και η συνέργεια του Δήμου, ο οποίος δραστηριοποιείται ήδη στη διάσωση των ερειπωμένων κτιρίων του Κάστρου, μέσα από πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δημιουργούν έναν ελπιδοφόρο ορίζοντα για το μέλλον των μνημείων αυτών, τα οποία αποτέλεσαν τον συνδετικό κρίκο αλλά και την κινητήριο δύναμη της τοπικής κοινωνίας για περισσότερα από 500 χρόνια» υπογραμμίζουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος».

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου